Is het nuttig om iets zoals Starlink aan te schaffen, zodat je ook tijdens stroomstoringen of grootschalige netwerkproblemen met het internet verbonden kan blijven? Veel experts kaarten de voordelen van zo’n internettoegang via satellieten aan. Maar heb je het ook echt nodig of is het een overbodige luxe?
De technologie achter Starlink
De technologie achter het systeem interesseert me. Momenteel cirkelen er meer dan 6.500 satellieten in een baan om de aarde – op lagere hoogte dan traditionele satellieten, wat aanzienlijk snellere verbindingen mogelijk maakt.
Zo werkt het
Met jouw eigen Starlink-satellietschotel en router pak je signalen overal op, ook in de bossen of in de natuur. In tegenstelling tot complexe satellietinstallaties uit het verleden, richt de schotel zichzelf automatisch uit via een bijbehorende app. Het bedrijf biedt ook een compacte mini-versie aan voor onderweg.
SpaceX, het moederbedrijf van Starlink, zegt dat je een internetsnelheid van ongeveer 100 Mbps mag verwachten. Dat is vergelijkbaar met een goede glasvezelverbinding. De latency ligt rond de 20-50 milliseconden, wat acceptabel is voor de meeste toepassingen.
Dit zeggen ervaringsdeskundigen
“Wat vinden jullie van de Starlink mini in noodsituaties?” Deze vraag stelde gebruiker Glass_Raisin1939 op Reddit. In de reacties op deze post kwamen we verschillende reacties tegen. Toen orkaan Ian eind september 2022 de Amerikaanse staat Florida passeerde en enorm veel ravage aanrichtte, bleef relatief vrij van schade omdat ze goed voorbereid was.
Internet tijdens orkaan Ian
“Het was een relatief nieuwe wijk met een ‘groene’ focus, die via zonne-energie aan haar elektriciteit kwam. Veel inwoners hadden ook Starlink. Ongeveer een week lang bleef die gemeenschap de enige in de buurt met betrouwbare stroom en communicatie. De grote mobiele internetproviders hadden ook tijdelijke zendmasten in de rest van het gebied geplaatst, maar die raakten al snel overbelast.”
Terwijl sommige survivalisten Starlink als dé nieuwe manier zien om verbonden te blijven en op de hoogte te blijven van informatie tijdens noodsituaties, vinden anderen het overbodig. “Ik zou nog steeds twijfelen om voor dergelijke situaties op Starlink te rekenen”, schrijft iemand op het forum. “Voor lokale communicatie zou ik meer neigen naar amateurradio’s. En als er een grote noodsituatie is, hoef ik enkel mijn familie te laten weten dat ik in orde ben.”
Onafhankelijkheid
Ik zie Starlink vooral als een waardevol hulpmiddel in specifieke situaties. Volgens analisten zal er in toenemende mate behoefte zijn aan satellietcommunicatie op smartphones. Met de nieuwste iPhones kan je al verbinden met een satelliet om te sms’en naar hulpdiensten, pechhulp aan te vragen, te sms’en naar vrienden en familie en je locatie te delen terwijl je zonder netwerk zit en geen mobiele of wifidekking hebt.
Apple iPhone 16 – 128GB – Zwart
De Apple iPhone 16 is een nieuwe, snelle smartphone van Apple. De iPhone 16 maakt geweldige foto’s, heeft een lange batterijduur en een verbeterde chip waardoor hij nog sneller is dan zijn voorgangers. Bovendien is hij uitgerust met de satellietfunctie, waardoor je kan sms’en naar hulpdiensten, pechhulp kan aanvragen, kan sms’en naar vrienden en familie en je locatie kan delen terwijl je zonder netwerk zit en geen wifidekking hebt.
Apple iPhone 15 Pro – 512GB – Wit Titanium
De iPhone 15 Pro heeft een sterk en licht design van hoogwaardig titanium met een achterkant van getextureerd matglas. De voorkant is voorzien van Ceramic Shield, dat sterker is dan welk smartphone-glas ook. En hij is spat-, water- en stofbestendig. Bovendien is hij uitgerust met de satellietfunctie, waardoor je kan sms’en naar hulpdiensten, pechhulp kan aanvragen, kan sms’en naar vrienden en familie en je locatie kan delen terwijl je zonder netwerk zit en geen wifidekking hebt.
Los van vaste infrastructuur
Traditionele internetproviders zijn afhankelijk van kabels, zendmasten en grondstations. Bij uitval of beschadiging val je op niets terug. Internet via satellietverbinding heeft het voordeel minder kwetsbaar te zijn voor lokale verstoringen.
Voor wie off-grid woont, opent dit nieuwe mogelijkheden. Je bent niet langer beperkt tot locaties met bestaande internetinfrastructuur. Zolang je vrij zicht op de hemel hebt, krijg je toegang tot breedband internet.
Nadelen en beperkingen die je moet kennen
Uiteraard is ook Starlink geen wonderoplossing. Er zijn een aantal beperkingen waar je rekening mee moet houden.
Weersafhankelijkheid
“Zware regen of wind kan ook van invloed zijn op je satellietinternetverbinding, wat mogelijk kan leiden tot lagere snelheden of een zeldzame storing”. Sneeuwophoping kan het signaal eveneens verstoren, hoewel de schotel sneeuw kan smelten.
Wisselende prestaties
De grootste tekortkoming is de fluctuatie van de snelheden en voornamelijk de latency. Door de afstanden en snelheden van de satellieten is er een latency van 50 ms. Voor sommige zakelijke toepassingen is dit problematisch.
Vergelijking met alternatieven
4G en 5G verbindingen
Voor mobiel gebruik is 4G vaak goedkoper en eenvoudiger te installeren. In Nederland is 4G bijzonder goed uitgerold, met goede landelijke dekking. In het buitenland is dat vaak beperkter, met minder goed bereik, datalimieten en potentieel andere kosten.
Voor off-grid bewoners kan 4G echter problematisch zijn door beperkte dekking op afgelegen locaties en datalimieten die kostbaar worden bij intensief gebruik.
Traditioneel satellietinternet
Bestaande satellietdiensten zoals Tooway kosten duizenden euro’s per maand voor minimale snelheden. Voor een bedrag van €2.000 tot €3.000 per maand voor onbeperkt internet krijg je een maximale snelheid van 0,5 mbit. Starlink biedt aanzienlijk betere prestaties voor een fractie van deze prijs.