Het Nederlandse Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) adviseert Nederlanders om 70 euro per volwassene en 30 euro per kind cash geld achter de hand te houden, voor het geval het digitale betalingsverkeer plotseling zou stilvallen.
Volgens de instantie zou dat voldoende zijn om drie dagen te overbruggen. “Het bedrag is tot stand gekomen op basis van berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)”, zo staat het op de website van De Nederlandsche Bank.
Waarom drie dagen?
De keuze voor een overbruggingsperiode van 72 uur is gebaseerd op een reële inschatting van een tijdelijke, ernstige verstoring van het digitaal betalingsverkeer. Als het betalingsverkeer voor langere tijd verstoord is, komen alternatieven zoals goud misschien zelfs van pas.
Double-D FH-serie Safety Wallet – Roze
De Double-D FH-serie Safety Wallet in roze combineert stijl met functionaliteit. Gemaakt van hoogwaardig leer, biedt deze portemonnee een veilige plek voor je pasjes, briefgeld en munten. Met een handige drukknoopsluiting en een achtervak met rits blijf je georganiseerd. Dit product is ideaal voor mensen die zich willen wapenen tegen onverwachte situaties, zodat je altijd voorbereid bent, ongeacht wat er op je pad komt.
Specifieke scenario’s zoals cyberaanvallen of storingen
De drie dagen zijn gekozen als maximale periode waarin het elektronisch en online betalingsverkeer (inclusief geldautomaten) volledig platligt, zonder dat er ook andere basisvoorzieningen zoals stroom zijn uitgevallen.
Geen panieksituatie of totale crisis
Er wordt niet uitgegaan van een ramp, maar van een technische of digitale storing. Het idee is dat het dagelijkse leven zo normaal mogelijk doorgaat, behalve dat er tijdelijk niet elektronisch betaald kan worden.
Realistisch en werkbaar noodscenario
Drie dagen is een praktisch hanteerbare periode voor het inschatten van noodzakelijke uitgaven en het aanhouden van een contant geldvoorraad, zonder dat dit leidt tot overdreven hamsteren of onrealistische bedragen.
Verwachting van herstel binnen enkele dagen
Bij veel storingen in vitale infrastructuur wordt ervan uitgegaan dat systemen binnen enkele dagen weer operationeel zijn. Daarom is 72 uur een logische tijdshorizon.

Dit staat in het rapport
Op basis van de volgende gegevens heeft het Nibud het bedrag van 70 euro voor volwassenen en 30 euro voor kinderen vastgesteld als voldoende voor een situatie waarin het elektronisch betalingsverkeer drie dagen (72 uur) platligt.
Uitgangspunten van het rapport
De Nederlanders onderzochten hoeveel cash mensen nodig hebben om drie dagen te overbruggen na een cyberaanval of grote storing. Op dat moment is pinnen, online bankieren of geld afhalen bij een bankautomaat niet mogelijk. Het rapport gaat uit van situaties waarin:
- Het elektriciteitsnetwerk nog werkt, maar het digitale betalingsverkeer is uitgevallen.
- Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen inkomensgroepen.
- Mensen geen voorraad aan eten, drinken en verzorgingsproducten in huis hebben.
- Alleen noodzakelijke uitgaven worden meegeteld.
De bedragen zijn bedoeld voor een periode van vijf jaar, inclusief een geschatte inflatie van 15%.
💡 Lijkt 70 euro voor jou voldoende?
De Nederlandse instantie gaat uit van 70 euro per volwassene en 30 euro per kind. Is dat volgens jou voldoende? Of vind je het advies van Nibud onzin?
Deel je eigen bevindingen of ervaringen hierover in een reactie onderin!
Deze uitgaven zijn meegenomen
Het Nibud baseert de berekeningen op de eigen ‘minimumvoorbeeldbegrotingen’. Enkel strikt noodzakelijke uitgaven worden meegenomen, opgesplitst in vier hoofdcategorieën.
Voeding
“We veronderstellen dat de keukenkastjes leeg zijn”, schrijft het Nationaal Instituut. “Dat betekent dat huishoudens naast de dagelijkse of dagverse producten ook enkele basisproducten aanschaffen.”
- Er wordt voor vijf dagen voeding gerekend in plaats van drie, om rekening te houden met de inefficiëntie van dagelijkse inkoop van basisproducten.
- De voedingsuitgaven zijn gebaseerd op de aanbevelingen van het Nederlands Voedingscentrum.
Persoonlijke hygiëne en zelfzorgmiddelen
Hiervoor heeft de Nederlandse instantie het gemiddelde maandbedrag omgerekend naar een bedrag voor drie dagen.
- Inbegrepen zijn noodzakelijke artikelen zoals wc-papier, tandpasta, shampoo en basis EHBO-producten.
- Niet-noodzakelijke uitgaven en uitgaven die uitgesteld kunnen worden zoals kappersbezoeken, worden niet meegeteld.
Vervoer
De vervoerskosten zijn gebaseerd op korte verplaatsingen richting het ziekenhuis of een warenhuis, met de fiets of via het openbaar vervoer. Daarnaast wordt er rekening gehouden met een gemiddelde van 40 kilometer woon-werkverkeer – per auto of met het openbaar vervoer.
- Inclusief openbaar vervoer of autokosten voor bezoeken aan zorg, familie, winkels en woon-werkverkeer.
- Gebaseerd op gemiddelde vervoerskosten over 40 km per werkdag.
Deze uitgaven zijn niet meegenomen in de berekening
Persoonlijke niet-noodzakelijke uitgaven, luxeproducten en bepaalde vaste kosten werden door het Nibud niet meegenomen.
- Vaste lasten zoals huur, energie, verzekeringen, leningen,…
- Niet-dagelijkse uitgaven zoals kleding en huisonderhoud
- Roken
- Kosten voor huisdieren
Daarnaast houdt de instantie geen rekening met grote of onvermijdbare uitgaven, zoals die van speciale medicijnen, een moeilijk dieet of taxivervoer. Het minimumbedrag is dus bedoeld als basis. Huishoudens met hogere, onvermijdbare uitgaven kunnen best een ruimer bedrag aan contant geld in huis te houden.
✉️ Geïnteresseerd in deze thema’s? ✉️
Elke week schrijf ik een gratis nieuwsbrief over dit soort thema’s. Wil je meer te weten komen over survival, zelfredzaamheid en hoe je je kan wapenen tegen noodsituaties? Schrijf je dan in via deze link!