We mogen hier niet spreken over een echt ‘Hurricane Season’, maar ook bij ons komen de meeste onweersbuien voor tijdens de zomermaanden. Hevige buien gaan soms gepaard met hagel, rukwinden en bliksem.
Recent was er sprake van een ‘supercell’ in België. Verleden jaar kregen de Nederlanders er ook mee te maken. Dit is het weerfenomeen waarbij wolken in het rond draaien op een bepaalde hoogte en op die manier voor ‘roterend onweer’ zorgen, legt de Vlaamse weerman uit. Dit kan zorgen voor omgewaaide bomen en beschadigde elektriciteitskabels, of ondergelopen straten.
De impact van stormen
Een storm mag nooit reden tot paniek zijn. Toch zijn er een aantal risico’s verbonden aan stormweer. Hagel, hevige regen en windstoten kunnen bomen ontwortelen en daken van gebouwen blazen. En als je in het verkeer zit tijdens hevige regenval, kan je soms geen meter voor je uitkijken.
Voorbereiding op stormweer
Storm-alertsystemen begrijpen
De officiële instanties in Nederland en België gebruiken kleurencodes om weer te geven hoe ernstig noodweer wordt verwacht.
- Op de hoogte blijven? Deze noodradio’s zijn ideaal
DAB+ en FM noodradio met zonnepaneel
Deze robuuste DAB+ en FM noodradio is een betrouwbare metgezel voor elke situatie. Voorzien van een dynamo en zonnepaneel, biedt hij altijd toegang tot informatie, zelfs in noodsituaties. Zijn unieke ontwerp maakt hem perfect voor avontuurlijke vakanties. Deze radio is een essentieel hulpmiddel voor iedereen die gerustgesteld wil zijn in onvoorspelbare omstandigheden, zodat je altijd voorbereid bent op wat komen gaat.
Het Nederlandse KNMI legt uit wat de verschillende kleurcodes betekenen:
- Groen: Geen waarschuwingen
- “Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing.”
- Geel: Kans op gevaarlijk weer
- “Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven.”
- Oranje: Grote kans op gevaarlijk weer
- “Er is grote kans op gevaarlijk weer waarbij de impact groot is met mogelijk schade, letsel of veel overlast. Dit kan plaatselijk zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven.”
- Rood: weeralarm
- “Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel plaatselijk zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.”
Het Belgische KMI legt de weercodes als volgt uit:
- Groen: geen bijzonderheden
- “Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing.”
- Geel: wees waakzaam
- “Code geel kan maximaal 48 uur voordat (en soms korter, afhankelijk van de onzekerheid) het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven.”
- Oranje: wees voorbereid en volg raadgevingen op
- “Code oranje kan maximaal 24 uur van tevoren (en soms korter, afhankelijk van de onzekerheid) worden uitgegeven.”
- Rood: onderneem actie en volg raadgevingen strikt op
- “Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur vooraf (en soms korter, afhankelijk van de onzekerheid) uitgegeven.”
Je woning stormbestendig maken
Een huis dat goed onderhouden is, is beter bestendig tegen stormweer. Denk eraan dat zwakke plekken in je dag of loshangende dakgoten bij hevige wind snel kunnen bezwijken.
Als storm nadert:
- Sluit ramen en deuren goed af
- Berg losse voorwerpen in de tuin op (tuinmeubels, trampolines, etc.)
- Controleer of dakpannen vastliggen
- Snoei zwakke takken van bomen rond je huis
Verzekeringen
Schade aan je woning door storm is meestal gedekt door je woonverzekering, maar documenteer altijd alle schade met foto’s voordat je opruimt of repareert. Soms doen verzekeraars namelijk moeilijk over schadeclaims en heb je bewijs nodig.
Wat te doen tijdens een storm
Blijf binnen
Het veiligste – en aangenaamste – is om tijdens een zware storm binnen te blijven. Bij écht extreem weer vermijd je best ruimtes met veel ramen. Blijf ook uit de buurt van bomen die kunnen omvallen.
Raak je om een of andere reden toch gewond? Deze levensreddende EHBO-tips van het Rode Kruis kunnen helpen als jij of iemand anders in nood is.
Wat als je toch buiten bent?
Het is beter om binnen te blijven tijdens stormweer, maar het kan gebeuren dat je verrast wordt door plotseling noodweer tijdens een wandeling of kampeertrip in het bos. Als je je in het bos bevindt er er steekt een storm op, zijn er een aantal basisregels:
- Blijf weg van de bomen: tijdens een zware storm vormen omvallende bomen en afbrekende takken het grootste gevaar
- Zoek een stevige schuilplaats
- Als je dat niet vindt, zoek dan een beschutte plek in dichtbegroeid, jong bos met kleinere bomen.
- Laat metalen voorwerpen zoals wandelstokken of selfie-sticks die als bliksemafleider kunnen functioneren, achter
- Blijf weg van alleenstaande bomen, open plekken, bergtoppen en watermassa’s
Voor mensen die regelmatig het bos intrekken is het essentieel om een noodpakket bij zich te hebben. Dit bevat minimaal een volledig waterdichte regenjas en -broek, een nooddeken (bij voorkeur meerdere, voor als je gezelschap hebt), een noodfluitje om hulpverleners te alarmeren, een powerbank voor je telefoon en een kleine EHBO-kit. Een compact kompas en een fysieke kaart van het gebied kunnen ook van levensreddend belang zijn als je de weg kwijtraakt.
EHBO-kit voor avontuurlijke gezinnen
Deze EHBO-kit voor avontuurlijke gezinnen is een betrouwbare metgezel voor wie de natuur intrekt. Met een lichtgewicht en waterdichte tas is hij eenvoudig mee te nemen. De speciale kinderpleisters zijn ontworpen met jonge ontdekkers in gedachten. In een wereld vol onverwachte situaties biedt deze kit de gemoedsrust om vol vertrouwen op avontuur te gaan, zodat je altijd voorbereid bent op kleine ongelukjes.
Set van 4 isolerende nooddekens
Deze set van 4 isolerende nooddekens biedt een praktische oplossing voor onverwachte situaties. Lichtgewicht en waterbestendig, ze bieden uitstekende isolatie tegen kou en bescherming tegen neerslag en hitte. Met een afmeting van 160 x 210 cm zijn ze veelzijdig en ideaal voor bijvoorbeeld kamperen of noodsituaties. Deze dekens zijn een slimme keuze voor wie zich wil wapenen tegen de onvoorspelbaarheid van het leven, zodat je altijd voorbereid bent op wat komen gaat.
Autorijden in stormachtig weer
De weg kan gevaarlijk worden tijdens onweer. Veel mensen onderschatten de impact van aquaplaning, hagel en plotse windstoten. Stel indien mogelijk je reis uit tot de ergste storm gepasseerd is, al is het maar om niet tussen al die paniekerige automobilisten te moeten rijden.
Stop bij zware hagel op een veilige plek, bij voorkeur onder een brug of in een parkeergarage. Vermijd bomen, omdat takken kunnen afbreken.
Na de storm
Schade inschatten en documenteren
Wanneer de storm is gaan liggen, moet je indien nodig aan de herstelwerken beginnen. Daarnaast is het belangrijk om de schade goed te documenteren: niet enkel voor de verzekeringsclaims, maar ook om prioriteiten te stellen.
- Leg een waterdicht zeil over je beschadigd dak om te voorkomen dat er nog meer regenwater in het huis loopt
- Hang het zeil vast met stevige touwen of spanbanden
- Gebruik klemmen of beugels om loshangende dakgoten tijdelijk vast te zetten
- Als je kelder is ondergelopen, moet je die snel weer droogmaken: anders krijg je schimmel!
- Gebruik een dompelpomp, waterstofzuigers of een emmer en dweil om het ergste water te verwijderen
- Let op met elektriciteit en water! Elektrische apparaten in ondergelopen ruimtes kunnen levensgevaarlijk zijn. Schakel dus eerst de stroom uit voordat je in het water stapt.
Als je de directe reparaties achter de rug hebt, is het verstandig om na een zware storm het volledige huis te inspecteren.
- Controleer op scheuren in de muren
- Kijk of je ramen en deuren nog goed sluiten
- Schakel professionele hulp in voor zaken waar je minder verstand van hebt
- Controleer of de grote bomen rond je huis nog stevig in de grond staan: een door storm verzwakte boom kan bij de volgende windstoot alsnog omvallen.
Gebruik de regen in jouw voordeel
Als je zomerse barbecue in het water valt, is een stevige regenbui vervelend. Maar met de juiste attributen kan je de regen in jouw voordeel gebruiken. Met een goed regenwateropvangsysteem via je dakgoten en een groot opslagsysteem kan je voor honderden liters water opslaan. Dit kan kan je later gemakkelijk gebruiken in de tuin, voor het wassen van je auto of om je toilet mee te spoelen.
- Wie nog een stap verder wil gaan, kan er op deze zes manieren zelfs drinkwater van maken
Regenton met voet en vulautomaat
De Rainsaver regenton set van 100 liter is een praktische en stevige oplossing voor elke tuin of balkon. Gemaakt van UV-bestendig kunststof, inclusief deksel en kraantje, biedt deze vierkante regenton een handige optie om water efficiënt op te vangen. Met de bijgeleverde voet en vulautomaat bent u volledig uitgerust. Dit product is ideaal voor wie voorbereid wil zijn op onvoorziene omstandigheden, zodat u altijd kunt beschikken over een bron van regenwater.